Manon Lescaut van De Nationale Opera

Het leven flitst voorbij

Vlak voordat je je laatste adem uitblaast, trekt het leven aan je voorbij: je ziet de mensen van wie je hebt gehouden, je mooiste en wanhopigste momenten. In deze opera zien we de stervende Manon en haar leven dat aan haar voorbij flitst. Een knap meisje van 18 jaar dat het klooster in moet, maar liever het avontuur zoekt. Haar hele leven op de vlucht voor vader, vriend en vijand. Een luxepaardje dat geniet van mooie outfits en blingbling en tegelijkertijd verlangt naar échte liefde. Helaas gaan die twee niet altijd samen…

 Een stukje uit het lesmateriaal voor middelbare scholieren die de opera Manon Lescaut van De Nationale Opera bezochten. Ik vind lesmateriaal schrijven heerlijk om te doen: me verdiepen in een verhaal, lezen over het leven van een componist, luisteren naar de zangers die in deze productie de hoofdrol zingen en aansluiting zoeken bij de belevingswereld van de leerlingen die deze vorostelling gaan bezoeken.

 

lesmateriaal Manon Lescaut
lesmateriaal Manon Lescaut

Naast het schrijven het lesmateriaal, gaf ik in oktober de workshops waarin we met een team van pianist, zangeres en workshopleider de leerlingen inhoudelijk voorbereiden op de voorstelling. Ze ervaren de opera door het verhaal te spelen, stukjes aria te zingen en ze maken van ‘dichtbij’ met een operazangeres en mogen haar regisseren in een scene uit de opera. Mooi werk!