Opera met groep zeven

Prinses Turandot

Een opera maken met groep zeven? Het kan! Voor De Nationale Opera werd er een bewerking gemaakt van Puccini’s Turandot door componist Toek Numan en tekstschrijver Arend van Dam.

Na een kick-off in Nationale Opera & Ballet hebben de leerlingen van groep zeven van de Poseidon (IJburg) en hun leerkracht drie maanden keihard gewerkt om alle noten in te studeren, teksten te leren en decors te maken. Ik mocht de puntjes op de i zetten in zang en regie.

Met gezonde spanning gingen we op voor de première. De feestvreugde en de zenuwen werden nog groter toen het Jeugdjournaal kwam filmen. Het resultaat is hier te zien:

http://jeugdjournaal.nl/artikel/2113467-geen-schoolmusical-maar-een-schoolopera.html

De klas heeft niet alleen een prachtige uitvoering van de opera neergezet, maar het is ook heel bijzonder om het proces van het opera maken in de klas mee te beleven. Ze (onder)steunden elkaar en waardeerden ieder zijn plek in het geheel. Eén van de hoofdrolspelers werd vorig schooljaar nog gepest, maar wordt nu op handen gedragen omdat de hele klas ziet wat hij in zijn mars heeft. Wat opera niet teweeg kan brengen!

Interesse in dit project? Neem dan contact op met educatie@operaballet.nl