Artistiek leider van NKK NXT bij het Nederlands Kamerkoor

Het Nederlands Kamerkoor (NKK) stelt per 21 augustus Hanne van de Vrie aan als artistiek leider van NKK NXT en manager educatie. Zij gaat zich richten op het artistiek leiderschap van NKK NXT, het zeer succesvolle traineeship voor jonge professionele zangers, en op de ontwikkeling van de educatieactiviteiten van het Nederlands Kamerkoor. Hanne volgt per 21 augustus Imre Ploeg op, die artistiek leider wordt van Consensus Vocalis. Het NKK bedankt Imre voor alles wat hij voor het NKK en NKK NXT heeft gedaan en feliciteert hem met deze mooie stap.  

Tido Visser en Laura de By, de directie van het NKK, zijn erg gelukkig met de aanstelling van Hanne: “Haar ervaring met het genre koormuziek, maar ook haar kwaliteit als creatief en artistiek maker, sluit perfect aan bij de behoeften van jonge zangers. Ze maakt de verbinding met andere kunstdisciplines, en is beleidsmatig en strategisch een aanwinst. Bovendien zien we er naar uit om samen met Hanne de ontmoetingen tussen de trainees van NKK NXT en de zangers van het Nederlands Kamerkoor verder te verdiepen.”

Ik kijk er naar uit om jonge vocalisten te begeleiden bij de start van hun carrière,…

Hanne van de Vrie studeerde in 2009 af als Docent Muziek aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna werkte zij vanuit verschillende rollen aan muziek(theater)projecten voor uiteenlopende kunst- en onderwijsinstellingen, gezelschappen en podia. Als dirigent van Operahelden is zij verbonden aan de De Nationale Opera en leidt ze haar eigen kinderkoor KK030 en vrouwenkoor Vrij Vocaal in Utrecht.  “Ik verheug me bijzonder op het artistiek leiderschap van NKK NXT. Ik kijk er naar uit om jonge vocalisten te begeleiden bij de start van hun carrière, bij het letterlijk en figuurlijk laten horen van hun eigen stem als zingende makers. Hoe verklanken we de vragen van nu en de toekomst? Het is fantastisch om dat te mogen doen bij het Nederlands Kamerkoor, een ensemble van wereldniveau, mijn ervaring op het gebied van educatie en participatie in te zetten om de schoonheid van vocale muziek met een nog breder en nieuw publiek te delen.”

Over NKK NXT 
Met NKK NXT, het traineeship voor jonge professionals, leidt het Nederlands Kamerkoor jonge en getalenteerde zangers en makers op tot ensemblezangers van de toekomst. Het Nederlands Kamerkoor investeert in de ontwikkeling van deze talenten via een tijdelijke aanstelling als trainee, coaching vanuit de organisatie en zangers van het Nederlands Kamerkoor zelf en begeleiding van culturele professionals op het gebied van o.a. podiumpresentatie, choreografie en artistieke ontwikkeling. NKK NXT is een brug tussen de net-afgestudeerde zanger of maker en het professionele werkveld: een kans om ervaring op te doen in de culturele sector, maar ook om te experimenteren, nieuwe verbindingen aan te gaan en een eigen artistieke visie te ontwikkelen.