Nieuwe opera voor kinderkoor De Nationale Opera

Operahelden 2019 bij De Nationale Opera

In maart 2019 ging de nieuwe opera ECHT FEEST! in première. Een opera voor kinderkoor, professionele operazanger, een klein ensemble én een app waarmee je muziek kunt maken op je telefoon.

Samen met een team van regisseur Naomi van der Linden, componist Arthur Wagenaar en librettist Allard Blom mocht ik als artistiek leider en dirigent deze opera maken en daarna instuderen en uitvoeren met 45 kinderen. 

De opera ECHT FEEST! gaat over wat is echt en wat is nep en hoe kun je dat zien op een foto?

Synopsis: Echt Feest!

‘Weet dat een foto nooit alles zegt. Alleen er bij zijn is meer dan echt!’

Thuis

Lynn is jarig. De kinderen vragen papa of ze naar het beste, leukste, gaafste, mooiste, grootste, vetste feest mogen. Papa vindt het niet goed, want de kinderen hebben huiswerk en het wordt vast veel te laat. De kinderen blijven aandringen. Papa geeft toe, op voorwaarde dat de kinderen steeds een foto sturen zodat hij weet hoe het met ze gaat. Beloofd!

Het Feest

Hoe begint een feestje eigenlijk? Kunnen we al dansen? Nee, dat is te vroeg. Een feestje begint met het geven van een cadeau! Zou Lynn het wel leuk vinden? Of willen we het cadeau eigenlijk liever zelf houden?

Het feest begint echt als iedereen op de dansvloer staat. De dans wordt wilder en wilder! En dan is het tijd voor de taart, maar wat gebeurt er?

Vader zit alleen thuis, eindeloos swipenddoor de apps op zijn smartphone. Hij volgt de beurs, het nieuws en een voetbalwedstijd. Ondertussen krijgt hij de foto’s van de kinderen op het feest.

Thuis

De kinderen vertellen hoe het was op het allerleukste feest. Vader voelt ze aan de tand: hoe zat dat met die taart? Je kunt toch niet zomaar smijten met slagroom? De kinderen weten wel beter, want zij waren erbij!

Hanne van de Vrie & Naomi van der Linden

Foto’s: Kim Krijnen