puntComp – Creative music making en Kunstencentra

Sinds drie jaar maak ik deel uit van de groep workshopleiders die verbonden zijn aan puntComp o.l.v. Renee Jonker en zijn Société Gavignès. puntComp is een samenwerkingsverband tussen de grote muziekinstellingen, orkesten en gezelschappen zoals TivoliVredenburg, Nedpho, Het Concertgebouw, Philharmonie Zuid-Nederland om de Nederlandse praktijk van creative music making onder de loep te nemen en te verdiepen.

Kunstencentra

Sinds september 2015 coördineer ik voor puntComp een traject rondom Creative Music Making en Kunstencentra. We ontwikkelen workshops en trainingen voor muziekdocenten om Creative Music Making toe te kunnen passen in de lespraktijk. Voor dit traject organiseerde ik twee pilots:

  • Scholen in de Kunst – Amersfoort

Om docenten en leerlingen van Scholen in de Kunst in Amersfoort te enthousiasmeren voor Creative Music Making organiseerde ik in samenwerking met Muziek als Vak een CMM- en Kodalyweekend voor 80 talentleerlingen en 10 docenten. Ter afsluiting van dit weekend componeren, presenteerden we het resultaat  in de theater De Flint in Amersfoort. Het was bijzonder om te zien hoe groot de betrokkenheid van de deelnemers is als ze hun zelf gecomponeerde muziek ten gehore brengen. Er zijn toekomstplannen in de maak!

80 leerlingen en 10 docenten spelen hun zelf gecomponeerde stuk
80 leerlingen en 10 docenten spelen hun zelf gecomponeerde stuk
  • Een training CMM en Niet-Westerse muziek op Aslan – Amsterdam

De tweede pilot organiseerde ik samen met Aslan voor 12 docenten binnenschoolse muziekeducatie. Imre Ploeg gaf een training op maat over CMM en onregelmatige maatsoorten en microtonen. De workshop werd met veel enthousiasme ontvangen en ook op Aslan liggen er vervolgplannen klaar!

Training aan muziekdocenten van AslanCMM Training aan muziekdocenten van Aslan