Pronkstukken dec 2015

Samen met bassist Peter Sambros en dertig leerlingen van de Werkplaats uit Bilthoven componeerden we in drie dagen onze eigen symfonie. We lieten ons inspireren door de Russische ziel van componisten Stravinksy en Rachmaninov en door de prachtige Hertz-zaal van TivoliVredenburg.

Melancholie, Passie en Roekeloosheid

De leerlingen van de Werkplaats lieten de compositietechnieken van Stravinsky los op de klanken en melodieën uit het Tweede Pianoconcert van Rachmaninov. Op de roekeloze melodieën en ritmes die ze op deze manier creëerden, hebben ze gepassioneerd melancholische teksten geschreven en zo hun eigen interpretatie van de Russische Ziel vormgegeven.

Dubbelconcert

We maakten in een theatraal concert gebruik van de hele zaal en haar prachtige akoestiek door naast het instrumentaal musiceren ook te zingen en ons lichaam in te zetten als percussie-instrument. Na ons eigen concert bezochten we het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van dirigent Jun Märkl in de Grote Zaal van TivoliVredenburg. De leerlingen herkenden muzikale elementen uit Stravinksy’s Petroesjka en Rachmaninovs Tweede Pianoconcert en neuriëden de beroemde melodie zachtjes mee!

Voor een impressie, zie dit onderstaande filmpje:

 

Pronkstukken

Educatieproject Pronkstukken komt voort uit een creatief partnerschap tussen TivoliVredenburg, Utrechts Centrum voor de Kunsten en middelbare scholen in stad en regio Utrecht. Naast de Werkplaats Bilthoven presenteren ook leerlingen van het Cals College Nieuwegein, het Amadeus Lyceum, Gerrit Rietveld College, en Bonifatius College Utrecht hun composities in TivoliVredenburg.

Een videoverslag van eerdere edities van Pronkstukken is te vinden op het YouTubekanaal van TivoliVredenburg.